Rauhalahden voimalaitos Jyväskylä (Kuva Alva-yhtiöt)
Fescon valmistaa ja toimittaa voimalaitoksiin leijupetihiekkaa. Hiekka toimii lämpövarastona ja tasaa tulipesän lämpötilaa polttoaineen kosteuden ja lämpöarvon vaihdellessa. Kun polttoaine joutuu leijupoltossa tekemisiin kuuman leijutushiekan kanssa, se tehostaa aineen- ja lämmönsiirtoa. Yksi petihiekka-asiakkaista on Jyväskylässä toimiva Alva-yhtiöt.
Alva-yhtiöillä, ennen paremmin tunnettu Jyväskylän Energiana, on valmistauduttu tulevaan talveen. Toistaiseksi alkutalvi on ollut lämmin, joten energiantuotannon kannalta on ollut suhteellisen rauhallista. Energiantuotannon käyttöpäällikön Janne Hakosen mukaan Keljonlahden voimalaitos on tuotannossa, ja Rauhalahden voimalaitoksella on juuri päättynyt vuosihuolto.
- Rauhanlahti on meillä tällä hetkellä valmiudessa odottaen tulevia talven pakkasia.
Voimalaitosten toiminnassa tarvitaan myös petihiekkaa. Sitä syötetään voimalaitoksen kattilaan ennen käynnistystä ja käynnistyksen yhteydessä. Petihiekka lämmitetään öljypolttimilla ja kun lämpötila saavuttaa tietyn pisteen, voidaan kiinteän polttoaineen syöttö aloittaa. Petihiekan tehtävänä on toimia väliaineena kiinteän polttoaineen palamiseen, varaamaan palamisesta syntyvää lämpöä, ylläpitämään- ja tasoittamaan palamista sekä lämmönsiirtoa. Kattilassa on hiekkapatja, jonka paksuutta seurataan petipainemittauksista, primääri-ilman määrästä ja ilmakaapin paineesta.
– Otamme kerran vuorokaudessa pohjatuhkasta näytteen, jonka karkeutta seurataan seulonnalla. Jos polttoaineen mukana tulee paljon epäpuhtauksia, uuden hiekan syöttöä lisätään. Teemme myös kerran viikossa pohjatuhkalle polttokokeen ja tarkkailemme mikroskoopilla hiekanjyvän muotoa ja sintraantumista, kertoo Janne Hakonen.
Keljonlahden voimalaitoksella on pohjatuhkan kierrätyslaitteet, jonka avulla seulotaan karkeampi tuhka lavalle ja hienompi jae kiertotuhkasiiloon uudelleen käytettäväksi.
Fescon palvelee hiekka-asiakkaitaan 24/7
Käyttöpäällikkönä Janne Hakonen vastaa energiantuotannosta Alva-yhtiöissä, johon kuuluvat Keljonlahden ja Rauhalahden voimalaitokset, lämpölaitokset ja pienet erilliskohteet ympäri Jyväskylää. Hänen mukaansa petihiekan hankinnassa on tärkeää ottaa huomioon oikea raekokojakauma.
- Meillä esimerkiksi Keljonlahden kiertopetikattilassa käytetään hienompaa hiekkaa verrattuna Rauhalahden leijupetikattilaan. Pohja- ja lentotuhka menee hyötykäyttöön, joten alkuainepitoisuudet eivät saa ylittyä uudessakaan hiekassa. Toimitusten pitää tulla sovittuina aikoina ja lisäksi oikea määrä, painottaa Hakonen.
Alva-yhtiöiden Keljonlahden tehtaassa käytetään hiekkaa noin 1 400 tonnia vuodessa ja Rauhalahdessa noin 1 700 tonnia. Tärkeää on, että Fescon toimittaa hiekkaa päivästä tai kellonajasta riippumatta.
- Toimituksia tarvitaan välillä 24/7, mutta pääsääntöisesti arkisin riittää.
Hakosen tiimi on ollut tyytävinen Fesconin toimittamaan hiekkaan.
- Hinta-laatusuhde ja toimitukset pelaavat, miksi hyvää vaihtamaan? Meitä kiinnostaa myös kokeilla Fesconin ilmajäähdytettyä granulia Rauhalahden leijupetikattilassa tiukentuvien päästömääräyksien ja tuhkien hyötykäyttöä ajatellen.