Julkaistu: 15.06.2023

Näin rakennat pizzauunin Fesconin tulenkestävillä tuotteilla osa 1

Pizzauunin rakentamiseen tarvitset Fesconin Sementtilaasti S 30, Tulenkestävää muurauslaastia, Tulenkestävää valumassaa sekä rappauslaastia.
Fescon tulenkestävät laastit pizzauunin teossa

Pizzauunin tekemisessä käytetyt Fescon tuotteet

Käytetyt Fescon tuotteet:

  1. Sementtilaasti S 30
  2. Tulenkestävä muurauslaasti TKM
  3. Tulenkestävä valumassa TKV
  4. Rappauslaasti KS 35/65

Pizzauunin (sisähalkaisijaltaan 105 cm) tekoon tarvitset:

  1. Tulenkestäviä tiiliä 90-200 kpl (riippuen, minkä kokoisen uunin rakennat)
  2. Tulenkestävää muurauslaastia (4 säkkiä)
  3. Tulenkestävää valumassaa (5 säkkiä)
  4. Rappauslaastia (6 säkkiä)
  5. Vuorivillaa 2 × 2 m 50 ml
  6. Kanaverkkoa 3 × 3 m
  7. Teräsverkkoa 1 × 1 m
  8. Alumiinipaperia 2 × 2 m
  9. Piippu 1 × m
  10. Halkaisijaltaan 800 mm jumppapallo
  11. Lisäksi vaneripaloja, nauloja, vasara, betonihierrin, laastikampa, laatoitussieni

Muista myös kuulosuojaimet, suojalasit, hengityssuojaimia, hanskat sekä kumihanskoja.


1. Pohjatyöt ja pohjalaatan valu

Tee aluksi tukeva perustus. Tarvitset suodatinkangasta, mursketta ja eristettä etteivät perustukset ja uuni liiku. Tasoitetun murskeen päälle tehdään valumuotti, joka raudoitetaan harjateräksillä. Paksuutta valulle tulee noin 100–120 mm. Pohjalaatan koko on 2250 x 2250 x 1250 mm. Taso valetaan Sementtilaasti S30:llä.

Pohjalaatan valu 1. Pohjalaatan valu

2. Pizzauunin runko ja rungon tasoitus

Harkkoina voi käyttää esimerkiksi RUH 250 harkkoa. Tässä on tehty 5 kerrosta, mutta korkeuden voit valita halutun korkeuden mukaan. Näiden päälle tulee uuniosan "kansi", 100-120 mm. Harkkorunko on tasoitettu Sokkeli- ja oikaisulaasti SOL:lla sisältä ja ulkoa.

Pizzauunin rungon muuraus 2. Harkkorunko on muurattu Fesconin Tulenkestävä muurauslaasti TKM:lla.
Harkkorungon tasoitus Oikaisulaastilla 2. Runko on tasoitettu Sokkeli- ja oikaisulaasti SOL:lla.

3. Kansilevyn valu

Valumuotin rakentamisen jälkeen raudoita pohjavalu. Kansilaatan paksuus on 120 mm. Radoitus on tehty 10 mm harjateräksillä sekä raudoitusverkolla. Kansi valettiin Sementtilaasti S30:llä.

Pizzauunin kansilevyn raudoitus 3. Kansilevyn raudoitus ja valu

4. Arinan aluksen valu

Pizzauunin kannen kuivuttua, levitä alustalle 50 mm silikaattilevy, alumiinipaperia ja Fesconin Tulenkestävä valumassaa TKV:aa.

Silikaattilevyn koko on 1200 x 1900 x 50 mm, josta voit muotoilla pistosahalla halkaisijaltaan 1300 mm ympyrän ja pienen täydennyssuorakaiteen 250 x 800 mm. Pienet tilkkeet tulee reunaleikkeistä. 

Laita silikaattilevyn päälle folio ja teippaa saumat (esim. alumiiniteipillä) sopivilla limityksillä. Alumiinifolion tarkoitus on estää veden imeytyminen silikaattilevyyn.

Folioidun levyn päälle tulee tässä tapauksessa 25 mm valu Fesconin Tulenkestävä valumassaa TKV:aa. Laita massa varovasti, ettei folio repeä. Tasoita massa lankulla hiertäen. Valu pitää peittää suoralta auringonpaisteelta.

Pizzauunin pohjavalun suojaus 4. Arinan aluksen valu pitää suojata suoralta auringonpaisteelta.
Pizzauunin alustan valu Fesconin tulenkestävällä valumassalla 4. Valu on tehty Tulenkestävä valumassa TKV:lla.

5. Arinalaatan sekä kupolin tiilien muuraus

Valun päälle laitetaan arinatiilet, jotka kiinnitetään Fesconin Tulenkestävä muurauslaasti TKM:lla.

Kupolin tiilien sahauksessa on huomioitava, että sisäpuolelle jäävä tiilen mitta on pienempi kuin ulkoreunan. Näin saat uunista oikean muotoisen. Perussääntönä tiilet pienenevät huippua kohti.

Uunin pyöreän yläosan valumuottina voi käyttää halkaisijaltaan 800 mm jumppapalloa, jonka saa tyhjennettyä, kun valumassa oli kovettunut. Muuraa pallon ja kaarimuotin päälle Fesconin Tulenkestävä valumassa TKV:lla 50 mm:n paksuinen massakerros.

Kun kaikki on valmista, peitä koko uuni Fesconin Tulenkestävä muurauslaasti TKM:lla kauttaaltaan alustaan asti niin, että kaikki mahdolliset saumat ja aukot peittyvät.

Pizzauunin pohjatiilien muuraus 5. Arinalaatan pohjatiilien kiinnitys
Pizzauunin kupolin tiilien leikkaus 5. Kupolin tiilien leikkaaminen
Tiilien muuraus tulenkestävällä muurauslaastilla 5. Tiilien muuraus Tulenkestävällä muurauslaastilla
Pizzauunin kupolin muuraus 5. Jumppapallo on oiva valumuotti
Pizzauunin kupolin kansi 5. Kupolin kanteen käytetään Tulenkestävä valumassa TKV:aa.

6. Kupolin eristys ja rappaus

Kun uuniosan valu on kuivunut pari vuorokautta, poista muotit ja laske ilma pois jumppapallosta.

Asenna seuraavaksi uunin palovillaeriste. Käytä vähintään 50 mm paksua tulenkestävää villaa, jossa on verkko kiinni. Muotoile villa uunin ja suuaukon ylle. Lisää päälle vielä rappausverkkoa ja tee noin 30 mm rappaus Fesconin Rappauslaasti KS 35/65:lla.

Kun laasti on hieman kuivunut, hierrä rappaus tasaiseksi. Käytä pehmeää hierrintä, jotta saat pyöreän muodon säilymään. Anna laastin kuivua pari vuorokautta.

Pizzauunin eristys 6. Kupolin eristys
Pizzauunin rappaus Fescon Rappauslaastilla 6. Kupolin rappaus Rappauslaasti KS 35/65:lla.

7. Pizzauunin käyttöönotto

Anna valmiin uunin kuivua rauhassa, mieluiten jopa viikon. Ensimmäisellä lämmityskerralla polta vain muutama pieni puukalikka, jotta jäljellä oleva kosteus haihtuu. Uunia ei saa lämmittää heti suurella puumäärällä, sillä pintarappaukseen voi syntyä halkeamia. 

Pizzauunin pinnoitteena voi käyttää ulkokäyttöön sopivia pinnoitteita kuten Fescon Antiikkilaasti AL:ia. Uunin pinnoituksesta kerromme tarkemmin tee-se-itse -pizzauunin toisessa osassa.

Tulet pizzauunissa 7. Ensimmäisellä kerralla polta uunissa vain vähän puita
Pizzan paisto itsetehdyssä pizzauunissa 7. Makoisat pizzat uunista ulos

Pizzauunin tekijän Jari Savelan pizzauuniblogissa on tarkempia työohjeita.  

Pysy ajantasalla uusista tuotteista ja ratkaisuista   Tilaa uutiskirjeemme