Julkaistu: 14.02.2025

Lujan tilinpäätöstiedote 2025

Luja vuosi 2024 – Torjuntavoitto suhdannekäännettä odottaessa
Fescon Raahen tehdas

Kaikkien Luja-yhtiöiden eli Lujatalo Oy:n, Lujabetoni Oy:n ja Fescon Oy:n yhteenlaskettu liikevaihto oli 627 miljoonaa euroa (781 miljoonaa euroa) ja yhteenlaskettu liikevoitto oli 13,7 miljoonaa euroa (19,6 miljoonaa euroa). Luja-yhtiöiden henkilöstömäärä laski edellisestä vuodesta hieman ja oli 1 622 (1 725).

Lujatalo-konsernin, johon kuuluvat Lujatalo Oy sekä Lujabetoni Oy tytär- ja osakkuusyhtiöineen, liikevaihto oli 574 miljoonaa euroa (705 miljoonaa euroa vuonna 2023). Liikevaihto laski edelliseen vuoteen nähden 18,6 %. Liikevoitto jäi edellisestä vuodesta ja oli 8,5 miljoonaa euroa (15,1 miljoonaa euroa). Liikevoittoprosentti oli 1,5 % (2,1 %). Konsernin omavaraisuusaste oli erinomaisella 57,8 %:n tasolla (52,9 %).

Lujatalo-konsernin lähipiiriyhtiö on Fescon Oy. Vaikka Fescon ei kuulu juridiseen konserniin, toimii se yhteisen Luja-brändin alla. Fesconin liikevaihto oli 44,9 miljoonaa euroa (46,4 miljoonaa euroa). Liikevoittoa kertyi 4,2 miljoonaa euroa (4,2 miljoonaa euroa) ja liikevoittoprosentti oli 9,3 % (9,0 %).

Toimintaympäristö

Vuosi 2024 osoittautui edelleen haasteelliseksi talonrakennusteollisuudessa, eikä toivotulle kasvu-uralle päästy. Vaikka asuntorakentamisen aktiviteetti pysyi alhaisella tasolla, kompensoi julkinen rakentaminen markkinaa. Julkisella sektorilla investoinnit suuntautuivat erityisesti koulujen ja sairaaloiden rakentamiseen. Maantieteelliset eroavaisuudet jatkoivat kasvuaan, ja alueiden eriarvoisuus korostui markkinassa. Etenkin suurten kaupunkialueiden ulkopuolella rakennusmarkkinat pysyivät vaisuina muuttoliikkeen suuntautuessa yhä enemmän kasvukeskuksiin.

Lujatalo – Hyvä operatiivinen toiminta tuki kannattavuuden parantumista

Lujatalo Oy:n liikevaihto oli 412 miljoonaa euroa (529 miljoonaa euroa) ja se laski 22 %. Liikevoitto sen sijaan kasvoi ja oli 8,0 miljoonaa euroa (3,4 miljoonaa euroa) ja liikevoittoprosentti oli 1,9 % (0,7 %). Henkilöstön määrä laski Lujatalolla hieman ja oli vuoden aikana keskimäärin 751 (laskua 5,9 %).

Lujatalon toimitusjohtaja Harri Savolainen:

”Vuoden 2024 markkinatilanteen haasteellisuudesta huolimatta saimme Lujatalolla onnistumisia laajalla rintamalla. Tähän vaikuttivat hyvä operatiivinen toiminta yhdistettynä osaavaan ja sitoutuneeseen henkilökuntaan, jotka mahdollistivat merkittävän tuloskäänteen ja liikevoiton kasvun. Tilauskannan hyvä taso antaa meille mahdollisuuden liikevaihdon kääntämiseen kasvuun kuluvana vuonna.”

Asuntorakentamisen aloitukset pysyivät alhaisina vapaarahoitteisen tuotannon kysynnän madellessa. Toisaalta ARA-tuotanto kannatteli asuntorakentamista ja esti volyymien vielä jyrkemmän putoamisen. Vuonna 2024 Lujatalolta valmistui 1 333 (1 682) urakoitua asuntoa ja 216 (343) omaperusteista asuntoa. Omaperusteisia asuntoja myytiin vuoden aikana 85 (83) ja valmiita Lujakoteja oli vuoden lopussa myynnissä 112 (90) kappaletta.

Toimitilarakentamisen suurena hankkeena jatkui Stadin ammatti- ja aikuisopisto Roihupellon kampus, joka on Helsingin kaupungin suurin käynnissä oleva rakennushanke ja suunnannäyttäjä kestävästä rakentamisesta. Osoituksena tilaajan luottamuksesta Lujatalon kykyyn toteuttaa vaativia ja monimutkaisia sairaalahankkeita, valittiin Lujatalo Päijät-Hämeen keskussairaalan Rakennusvaihe 8:n toteuttajaksi. Lujatalo on aiemmin rakentanut sairaalan Rakennusvaihe 7:n sekä alkuvuonna 2024 valmistuneet rakennusvaiheen 8:n väistötilat.

Teknologiahankkeisiin Lujatalo lähti mukaan voitettuaan Wärtsilän teknologiakeskuksen laajennusosan Vaasan Vaskiluodossa. Korjausrakentamisessa voitettiin useita sekä kulttuurihistoriallisia entisöintikohteita että peruskorjattavia kohteita kireässä kilpailutilanteessa.

Asiakastyö ja asiakastyytyväisyyden eteen tehdyt toimet kantoivat hedelmää, ja asiakastyytyväisyys pysyi edelleen korkealla tasolla vuonna 2024. Lujatalo koetaan hyvänä työpaikkana, siitä osoituksena Lujatalo oli yksi nopeimmista nousijoista Universumin opiskelijoille suunnatussa tutkimuksessa, jossa mitataan houkuttelevinta työpaikkaa. Tekniikan alan opiskelijoiden keskuudessa Lujatalo nousi huimat yksitoista sijaa. Panostus nuorten ammattilaisten keskuudessa tehtyyn työhön toi tulosta, rakennusliikkeiden keskinäisessä vertailussa Lujatalo sijoittui jo toista vuotta peräkkäin kolmanneksi. Oman henkilöstön työtyytyväisyys parani (eNSI 35). Henkilöstön osaamisen kehittämiseen panostettiin merkittävästi ja muun muassa tuotannon johdolle suunnattu Luja Akatemia -koulutusohjelma alkoi.

Lujatalo saavutti vuoden aikana vastuullisuuden saralla huomionosoituksia: Lujatalon Mikkelin Kiiskinmäelle rakentama nelikerroksinen kerrostalo saavutti Green Building Partnersin LEED GOLD -tason luokituksen. Siltatien koulu saavutti RTS-ympäristöluokituksen neljän tähden arvosanan.

Työ turvallisen työskentelykulttuurin parissa jatkui strategian mukaisesti Lujatalossa läpi vuoden. Työtapaturmien minimoimiseksi tehtiin systemaattisesti töitä muun muassa järjestämällä säännöllisiä turvavartteja, turvallisuusviikkoja ja Lujariihi-työpajoja eri työvaiheiden turvallisuusasioiden varmistamiseksi. Kokonaisuudessaan työturvallisuuden taso pysyi samana kuin edellisenä vuonna (LTIF1 16,5). Omien työntekijöiden tapaturmataajuus pieneni (LTIF1 11,4) ja aliurakoitsijoiden kasvoi hieman (LTIF1 19,6 %). Tapaturmattomien työmaiden osuus oli 68 %.

Lujabetoni – Eteenpäin vastatuulessa

Lujabetoni Oy:n vuoden 2024 liikevaihto oli 170 miljoonaa euroa (205 miljoonaa euroa) ja se laski 17 % edelliseen vuoteen verrattuna. Liikevoittoa yritys teki 1,5 miljoonaa euroa (12,0 miljoonaa euroa) ja liikevoittoprosentti oli 0,9 % (5,8 %). Henkilöstön määrä oli 761 (821).

Lujabetonin toimitusjohtaja Mikko Isotalo:

”Rakentamisen suhdanne jatkui Suomessa heikkona, ja erityisesti asuntorakentamisen edelleen jatkunut alakulo heikensi Lujabetonin tuloksentekoa. Aiemmin käynnistyneistä pitkäkestoisista projekteista saatu liikevaihto alkoi vähitellen hiipua ja kun uusia projekteja käynnistyi vähän, sekä liikevaihtomme että tuloksemme laskivat. Pohjois-Ruotsissa sen sijaan onnistuimme. Liikevaihto siellä pysyi edellisen vuoden tasolla ja tulos oli hyvä. Laajensimme myös elementtituotannon kapasiteettiamme Pohjois-Ruotsissa ostamalla seinäelementtivalmistaja Norsjö Betong AB:n osakekannan yhteisyrityksemme Prefabmästarna Sverige AB:n toimesta.“

Kehitimme edelleen Superkerrostalokonseptiamme, ja nykyisin tarjoamme entistä kokonaisvaltaisemman ratkaisun kerrostalorakentamiseen. Tällä hetkellä kilpailu-urakat ohjaavat rakentamista valmiiksi suunnitellun rakentamisen suuntaan, mutta olemme varautuneet Superkerrostalokonseptin kysynnän kasvuun suhdanteen kääntyessä.

Vähähiilibetoni edustaa keskeistä kehityskohdetta toiminnassamme. Olemme aktiivisesti kehittäneet laajalla rintamalla vähähiilisiä valmisbetoneita, elementtejä sekä betonituotteita. Lisäksi olemme osallistuneet betonialan yhteisen vähähiililuokitusjärjestelmän kehittämiseen ja tarjoamme asiakkaillemme vähähiilistä valmisbetonia ja betonielementtejä kaikilta tehtailtamme. Vähähiilibetonirakentaminen onkin siirtynyt osaksi vakiintunutta toimintaa asiakaskysynnän ohjaamana.

Lujabetonin rooli runkotoimittajana yhteistoiminnallisessa Laakson yhteissairaala -allianssihankkeessa jatkui vuonna 2024. Kyseessä on tärkeä ja yritykselle merkittävä hanke. Laakson sairaalan lisäksi Lujabetoni toimii runkotoimittajana allianssiin kuuluvassa Ohkolan sairaala -hankkeessa Mäntsälässä. Muiltakin osin julkisen sektorin rakentaminen kannatteli toimitilaelementtien kysyntää ja toi merkittävää peruskuormaa muutoin haasteelliseen vuoteen.

Infrarakentaminen veti kohtuullisen hyvin ja Lujabetoni oli mukana useissa ratarakentamisen hankkeissa Tampereella, Helsingissä ja Espoossa, jossa se toimitti valmisbetonit kaikkiin Espoon kaupunkiratahankkeen käynnissä oleviin urakoihin. Vuonna 2024 rakennettiin sähkörunkoverkostoa sekä Puolustusvoimille hankkeita. Useissa näissä Lujabetoni oli mukana betonitoimittajana.

Lujabetonilla työturvallisuustaso parani edelleen ja kaikkien työssä aiheutuneiden tapaturmien määrä laski 33 %. Lujabetonin tehtaista tapaturmattomia oli 83 %. LTI1-tapaturmaindeksimme pysyi edellisen vuoden tasolla ollen 11,5 tapaturmaa miljoonaa työtuntia kohden.

Henkilöstötyytyväisyys pysyi korkealla tasolla ja 82 % henkilöstökyselyyn vastanneista suosittelisi Lujabetonia työnantajana. Lujabetoni saavutti Eezy Flown Suomen innostavimmat työpaikat- tunnustuksen erityisen hyvien henkilöstötutkimuksen tulosten ansiosta. Vuonna 2024 yrityksen 1000 johtajaa -koulutuksiin osallistui lähes 200 lujabetonilaista ja myyntihenkilöstölle lanseerattiin uusi  valmennuskoulutus. Alan heikon suhdanteen takia yrityksessä jouduttiin turvautumaan työvoiman sopeuttamisiin, lähinnä loppuvuodesta 2024.  

Fescon – Vahva suoritus haasteellisessa markkinassa

Fesconin liikevaihto oli 44,9 miljoonaa euroa (46,4 miljoonaa euroa) ja se laski edellisestä vuodesta 3,3 %. Yrityksen liikevoitto oli edellisvuoden tasolla 4,2 miljoonaa euroa ja liikevoittoprosentti oli 9,3 %. Henkilöstön määrä nousi ja oli 110 (106).

Fesconin toimitusjohtaja Kimmo Peltola:

”Fesconilla vuosi 2024 oli hyvä ja liikevaihdon pieni lasku haastavassa markkina- ja taloustilanteessa oli selkävoitto. Onnistuneet säästöprojektit, kuten raaka-aineiden käytön tehostaminen ja reseptiikan kehittäminen, mahdollistivat jopa viime vuotta paremman käyttökateprosentin. Lisäksi kassavirta pysyi vakaana.”

Fescon investoi vuonna 2024 jopa kahden uuden tehtaan rakentamiseen. Raaheen rakentuvan voimalaitosteollisuuden käyttämän polttopetimateriaalin valmistustehtaan myötä tehtaan tuotantokapasiteetti lisääntyy vastaamaan petimateriaalin kasvavaa kysyntää. Hausjärven tehdasalueen uusi kierrätysmateriaalien jalostuslaitos rakennetaan sementtiä korvaavien kierrätysraaka-aineiden jalostukseen. Laitosten käyttöönotto tapahtuu maaliskuussa 2025.

Vuosi 2024 oli Fesconille läpimurtovuosi Ruotsin markkinassa, jossa se lisäsi merkittävästi GR-granulileijupetimateriaalin myyntiä ja kasvatti markkinaosuuttaan. Myös Suomessa GR-granulileijupetimateriaalin myynti kasvoi ja useat voimalaitokset alkoivat käyttämään tuotetta. Tuoteportfolion painotus muuttui ja perushiekkaliiketoiminnassa onnistuimme kasvattamaan markkinaosuuttamme. Myös urheiluhiekat myivät hyvin.

Fesconilla henkilöstökyselyn tulos pysyi samana kuin edellisenä vuonna ollen hyvä, 4,0/5,0. Kyselyn mukaan 89 % fesconilaisista oli joko melko tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä työpaikkaansa.

Fesconin työturvallisuus miljoonaa työtuntia kohti parani selvästi ja oli 6,5 tapaturmaa miljoonaa työtuntia kohden. Työturvallisuudessa yritys otti käyttöön pro24-järjestelmän.

Henkilöstö ja sosiaalinen vastuu

Luja-yhtiöiden yhteenlaskettu henkilömäärä laski ja oli 1 622 (1 725). Luja-yhtiöissä henkilöstö on ollut sangen sitoutunutta. Lujatalossa keskimääräinen työsuhteen pituus on 8,5 vuotta, Lujabetonilla 11 vuotta ja Fesconilla 12 vuotta.

Lujan sosiaalisessa vastuussa on korostunut jo vuosia työturvallisuuteen panostaminen sekä ammattitaidon jatkuva kehittäminen. Työturvallisuusasiat ovat keskeinen osa niin työntekijöiden kuin Lujan kesätyöntekijöiden perehdytystä.

Lujatalossa työkykyisyys säilyi hyvällä tasolla: työkykyisyysprosentti oli 97 ja sairauspoissaoloprosentti 3,0. Täysin ilman sairauspoissaoloja selvisi vuodesta 2024 peräti 52 % henkilöstöstä. 

Yhtiössä päivitettiin hyvinvointia edistävä toimintamalli, joka ehkäisee häirintää ja epäasiallista kohtelua. Malliin sisältyvät myös vastuullisen työkäyttäytymisen ohjeet. Rakennustyön keventämiseen ja työturvallisuuden parantamiseen tähtäävä laaja ergonomiapankki Lujavire päivitettiin App-versiosta Ideapankiksi koko henkilöstön käyttöön.  

Luja-yhtiöt jatkoi Aseman Lapset ry:n, Ensi- ja turvakotien liiton ja John Nurmisen Säätiön tukemista osana sosiaalista vastuunkantoaan.

Ympäristövastuu

Lujatalo on toiminnassaan sitoutunut valittujen 3, 8, 11, 12 ja 13 YK:n Agenda 2030 tavoitteiden edistämiseen osana vastuullista toimintaa. Viime tilikaudella 100 % työmaiden käyttämästä sähköstä tuotettiin hiilineutraalisti. Jätteiden lajitteluaste ylitti 70 % tavoitteen ja oli 75 %  ja jätteiden kierrätysaste oli 47 %.

Lujabetonin ympäristövastuun päätavoite on tuotannollinen hiilineutraalius vuoteen 2040 mennessä sekä yrityksen käyttämien raaka-aineiden CO2-päästöjen puolittaminen vuoteen 2035 mennessä vuoden 2019 toteutuneelta verrokkitasolta. Vuonna 2023 suurimmat panostukset keskitettiin energian käytön vähentämiseen edelleen sekä vähähiilisten tuotteiden kehittämiseen ja toimittamiseen. Panostuksemme vähähiilibetonien kehitykseen tukee sitoutumistamme kestävään rakentamiseen.

Fesconin tavoitteena on saavuttaa hiilineutraali tuotanto vuoteen 2035 mennessä. Vuonna 2024 tärkeä ympäristövastuullisuustoimi oli investointi uuteen kierrätysmateriaalien jalostuslaitokseen, jonka käynnistyttyä tavoitteena on pienentää sementin menekkiä merkittävästi laasteissa. Projektin valmistelu aloitettiin viime vuonna ja maaliskuussa 2025 laitos käynnistyy.

Näkymät vuodelle 2025

Lujatalo

Lujatalo lähtee luottavaisin mielin vuoteen 2025 odottaen kuitenkin, että toimintaympäristö säilyy hyvin samankaltaisena kuin vuonna 2024. Tilauskanta on lähes edellisen vuoden tasolla. Hankkeita on markkinassa etenkin palvelu- ja toimitilapuolella ja tarjousaktiviteetti yrityksessä on korkealla tasolla. Asuntoalakulo jatkuu, ja käytännössä kaikki lähitulevaisuuden hankkeet ovat ARA-hankkeita. Uudet Lujakoti-aloitukset ovat alkamassa aikaisintaan toisella vuosipuoliskolla edellyttäen, että kysyntä uudisasunnoille elpyy.


Lujabetoni

Suhdanne jatkuu matalavireisenä vielä vuonna 2025 heijastaen täydellä voimalla betoniteollisuuteen ja Lujabetonin liiketoimintaan. Huolimatta tuetun asumisen rakennushankkeiden aloituksista asuntorakentamisen markkinan alakulo jatkuu ja se vaikuttaa vuoden 2025 odotuksiimme laskevasti. Panostamme Ruotsin kasvavaan betonimarkkinaan, jossa suhdanteen käänne on jo selkeämmin nähtävillä. Odotamme näkevämme isojen vihreän siirtymän investointien nytkähtävän eteenpäin voimallisesti Suomessa vuoden 2025 aikana.


Fescon

Fesconin toiminta jatkuu vakaalla pohjalla liiketoiminta-alueiden täydentäessä toisiaan. Tehdasinvestointien myötä tulemme kasvattamaan hiekkaliiketoimintamme tuotannon volyymiä merkittävästi. Ruotsin granuliliiketoiminta jatkaa tasaista kasvuaan ja tavoittelemme markkinassa merkittävää liikevaihdon kasvua lähivuosina. Laasti- ja pinnoiteliiketoimintojen osalta yleinen talouden suhdanne tulee näyttämään kysynnän suunnan.

Lujatalo Kotkan Kampus
Lujabetoni

Lisätietoja:

  • Lujatalon toimitusjohtaja Harri Savolainen, puh. 044 585 2715
  • Lujabetonin toimitusjohtaja Mikko Isotalo, puh. 044 585 2305
  • Fesconin toimitusjohtaja Kimmo Peltola, puh. 050 3077 413
  • luja.fi
     

Kuvat:

* Lujatalon urakoima Kotkan uuden ammattikorkeakoulukampus XAMK, Kotka
* Lujabetoni elementtitoimittajana Ohkolan sairaalan uudisrakennus, Mäntsälä
* Fesconin Raahen uusi tehdas

Lisäkuvat ja -materiaalit viestintäpäällikkö Paula Lahdenperä, paula.lahdenpera@luja.fi, p. 044 585 2749

Pysy ajantasalla uusista tuotteista ja ratkaisuista   Tilaa uutiskirjeemme