Hoplaxskolan ja Grundskolan Norsen, Cygnaeus-enheten julkisivut märkälaastilla

Projektikuvaus

Hoplaxskolan ja Grundskolan Norsen, Cygnaeus-enheten julkisivut toteutettiin Fescon märkälaastijärjestelmällä. Pinnoitus tehtiin Fescon Kalkkimaalilla, joka antaa arvokohteisiin pohjastruktuuria korostavan ulkoasun.

Fescon märkälaasti on paras valinta vanhoihin ja historiallisiin kohteisiin
 
Munkkiniemessä sijaitseva ruotsinkielinen peruskoulu, viralliselta nimeltään Hoplaxskolan M0-5 on rakennettu vaiheittain vuosina 1949-1962. Nyt kouluun tehdään peruskorjaus ja laajennus. Työt on aloitettu keväällä 2023 ja valmista pitäisi olla vuoden 2024 loppuun mennessä. 
 
Uuden ja vanhan osan julkisivut on toteutettu eri menetelmillä, jotta pintaan on saatu haluttu kuvio. Julkisivu-urakoitsijana toimii Vakka-Suomen Rappauspalvelu ja työnjohtajana Tiit Teder. Hän kertoo, että uuden osan julkisivut on tehty märkälaastilla hiertämällä, jolloin pintaan on saatu kaunis tekijänsä kädenjälki. Vanha osa on tehty niin ikään märkälaastilla, mutta julkisivu haluttiin näyttävän rouheammalta ja mahdollisimman lähelle alkuperäistä pintaa, jolloin pinta ruiskutettiin suuremmalla raekoolla.
 
Fescon Oy:n tuotepäällikkö Eetu Jäntti toteaa, että julkisivuihin valittu Fescon väri 135 valikoitui työmaalle tehtyjen värimallien perusteella. Kohteeseen tehtiin useampi värimalli Fescon- ja NCS-sävyistä. Parhaiten miljööseen istui ja rakennuksen arvokkuutta korosti sävy: Fescon 135.
 
Hoplaxskolanin sisätiloissa on käytetty laajasti Fescon-tuotteita. Sisäseinät on rapattu Sisärappauslaasti SR7 ja osittain Kevytrappauslaastilla. Lisäksi pintojen korjauksia on tehty Fescon korjauslaasteilla. 
 
Teder kertoo, että kaikki korjataan vanhaa kunnioittaen. Hän näyttää katoksessa olevia pystypilareita ja kertoo, että pilarit on uusittu ja alkuperäinen saumaväri on haettu Fesconin värimallipalvelun kautta.
 
Vakka-Suomen Rappauspalvelu urakoi myös yhdessä Helsingin arvokkaimmista koulurakennuksista: Grundskolan Norsen, Cygnaeus-enheten. Rakennus sijaitsee Ratakatu 8:ssa ja on valmistunut vuonna 1910 arkkitehti Karl Hård af Segerstadin suunnitelmien mukaan. Rakennus muistuttaa suorastaan aateliskartanoa ja se on suojeltu korkeimpaan suojeluluokkaan sr-1. Koulussa järjestetään opetusta 1-4 luokkalaisille ja lisäksi varhaiskasvatusta 50 esikoululaiselle. Rakennukseen tehdään laajaa toiminnallista ja teknistä perusparannusta. 
 
Grundskolan Norsen, Cygnaeus-enheten työmaalla märkälaastirappaukset ovat vielä täydessä vauhdissa. Siilo sekä märkälaastisammio jököttävät siististi pienessä tilassa työmaan edessä. Automaattisiilosta annostellaan kalkkihiekkalaasti ja vesi tekeytymään Fesconin patentoimaan märkälaastisammioon, jossa kalkki liukenee veteen ja märkälaasti ”kypsyy” ja saavuttaa parhaat ominaisuutensa. Sammiosta valmis märkälaasti siirretään ruuvikuljettimella nappia painamalla myllyyn/sekoittajaan, jossa lisätään sementti ja säädetään lopullinen vesimäärä, jonka jälkeen laasti on valmis rapattavaksi. 
 
”Sammio täyttyy ylhäältä ja tyhjenee alhaalta, jolloin märkälaasti on aina kypsynyt välissä, ja kun vesi lisätään vasta työmaalla niin kuljetuskustannukset ja -päästöt putoavat huomattavasti”, Jäntti toteaa.
 
Märkälaastijärjestelmästä Tiit Teder toteaa, että tämähän on "Myllärin unelma". Tällä viitataan siihen, että ennen järjestelmän kehittämistä työ jouduttiin tekemään lapiotyönä. Nyt tämä työvaihe on poistunut kokonaan. Työergonomia ja tehokkuus paranee ja työn fyysinen kuormittavuus vähenee huomattavasti.
 
Eetu Jäntti lisää, että tällä menetelmällä laasti pysyy tasalaatuisena, mikä takaa työn tasaisen lopputuloksen. Menetelmässä laasti ei myöskään pääse kuivumaan eikä esimerkiksi roskat ja sadevedet haittaa työskentelyä. Hän myös muistuttaa, että Fescon on patentoinut märkälaastijärjestelmän ja kellään muulla ei ole vastaavaa.
 
Rapattu pinta on pinnoitettu Fescon Kalkkimaalilla, joka antaa arvokohteisiin pohjastruktuuria korostavan ulkoasun. Kalkkimaali on valmistettu perinteisellä tavalla puulla miilupoltetusta korkealaatuisesta käsin lajitellusta kalkkikivestä sekä puhtaalla vedellä sammutetusta hautakalkista.
 
Kohteessa uusitaan myös julkisivukoristeet. Ne tehdään luonnollisestikin käsityönä, kuten historiallisissa kohteissa on tapana ollut.
Vuosi: 2024

Sijainti

Lokkalantie 9,  00330  Helsinki

Pysy ajantasalla uusista tuotteista ja ratkaisuista   Tilaa uutiskirjeemme