Alusta
Vaurioitunut betoni poistetaan esim. piikkaamalla tai vesihiekkapuhaltamalla. Alustan on oltava ehjä, puhdas ja mattakostea. Alustan kostutus aloitetaan edellisenä päivänä. Kuivissa olosuhteissa kostutetaan tarvittaessa työn aikanakin. Paras tartunta saadaan karkeaan alustaan.
Sekoitus
Pölyhaitan pienentämiseksi sekä ruiskutuksen tasaisuuden varmistamiseksi tulee betoni esikostuttaa ennen ruiskutusta. Sopiva kosteus on n. 6-paino%. Esikostutus on helpointa Fescon Oy:n automaattisekoitin - siilo -yhdistelmää käyttäen. Esikostutetun ruiskubetonin työstettävyysaika on alle 2 tuntia.
Työohje
Työ tulee tehdä Tiehallinnon SILKO-ohjeistuksia sekä BY 29 Ruiskubetoniohjeita (1993) noudattaen. Kerralla ruiskutettavan kerroksen vahvuus on maksimissaan n. 50 mm olosuhteista riippuen. Raudoitukset/verkotukset suunnittelijan ohjeiden mukaisesti. Vesivuotokohtien ruiskutuksessa voidaan käyttää kiihdytintä. Ruiskutettaessa useampia kerroksia tulee edellisen kerroksen olla riittävän lujaa. Ruiskubetonipinta voidaan halutessa hiertää. Harjauskin on mahdollista. Alin käyttölämpötila on +5°C. On huolehdittava, ettei lämpötila pääse laskemaan alle 0°C:n jälkihoidon aikana.
Jälkihoito
Ruiskubetoni tulee jälkihoitaa, kunnes sen lujuus on 60 % nimellislujuudesta. Siis vähintään 7 vrk:n ajan. Jälkihoito tehdään vesisumukasteluna tai jälkihoitoainetta käyttäen. Mitä pidempi jälkihoito on sitä parempi on myös lopputulos. Myös jälkihoidon suhteen noudatetaan SILKO-ohjeistuksia sekä BY 29 Ruiskubetoniohjeita (1993).
Varastointi ja jätteen käsittely
Katso erillinen varastointi ja hävitysohje https://www.fescon.fi/materiaalipankki