Alusta
Soveltuu erinomaisesti rakenneosien uudelleen valuihin. Kun valu liittyy vanhaan betoniin on alustan on oltava ehjä, karkea, mattakostea ja riittävän luja (ks. puristuslujuus). Pinnoissa ei saa olla sementtiliimaa. Alustan kostutus on aloitetaan edellisenä päivänä. Kostutuksen tarve riippuu olosuhteista ja esim alustan lujuudesta. Aina tulee varmistua, ettei alustassa ole irtovettä, kun laastin levitys aloitetaan. Tarvittaessa rakenne raudoitettava.
Sekoitus
Kokonaisvedentarve n. 2,6 l/25 kg kuivatuotetta. Lisää kuiva-aines veteen ja sekoita betonisekoittajalla tai matalakierroksisella porakonevispilällä n. 5 minuuttia, minkä jälkeen n. 5 minuutin seisotusta ja lyhyt uusintasekoitus. Uusintasekoituksella säädetään lopullinen notkeus lisäämällä tarvittaessa vettä, kuitenkin niin että kokonaisvesimäärä pysyy < 11 %:ssa kuivatuotteesta. Valmiin laastin työstettävyysaika on n. 1 tunti.
Työohje
Tartunta alusbetoniin varmistetaan huolellisella tiivistyksellä ja tarvittaessa harjaamalla erillinen tartuntakerros alustaan. Tartuntakerros ei saa päästä kuivumaan ennen laastin levitystä. Tarvittaessa käytetään erillistä Tartuntalaastia. Valukerroksen minimipaksuus on 30 mm. (Maksimi n. 200 mm yhtenäisenä pintana, ellei jäähdytyksestä huolehdita erikseen) Valut on aina muotitettava ja tarpeen mukaan myös raudoitettava. Alin työskentelylämpötila on +5°C.
Jälkihoito
Jälkihoidon tulee alkaa välittömästi laastin levityksen jälkeen ja sen tulee jatkua vähintään 7 vrk:n ajan. Muovisuojaus/ jälkihoitoainetta ja huputusta suositellaan. Jälkihoito lopetetaan asteittain. Valujen liittyessä vanhaan betoniin on jälkihoitoon, mutta myös alustan käsittelyyn ja itse työnsuoritukseen kiinnitettävä erityistä huomiota, jotta vältytään halkeamilta. Myös suunnittelun merkitys korostuu ja raudoituksen tarve mietittävä tapauskohtaisesti.
Varastointi ja jätteen käsittely
Katso erillinen varastointi ja hävitysohje https://www.fescon.fi/materiaalipankki