Alusta
Alustan on oltava ehjä ja puhdas. Vanhan maalin, pintarappauksen, suolan, pölyn, ruosteen ja tiiviin sementtiliiman poistoon soveltuu esim. vesihiekkapuhallus. Kuiva pinta tulee vielä kostuttaa. Alustan imukyvyn tulee kuitenkin säilyä. Täyttölaastin tulee olla kunnolla kovettunut ja vähintään 1 vko:n ikäinen ennen pintarappausta. Ennen työn aloittamista tehdään koepinnoitus, jolla varmistutaan struktuurista ja värisävystä. Värisävyyn vaikuttaa mm. alustan imuominaisuudet, massan notkeus, pinnan karkeus ja tietenkin itse ruisku (suutinkoko, ilmamäärä ja ruiskutustyö). Laastin tasainen tulo letkusta on lopputuloksen kannalta erittäin tärkeää, siksi astiaa ei saa päästää tyhjäksi kesken työn.
Sekoitus
Tarkista laastin vedentarve säkistä. Lisää kuiva-aines veteen ja sekoita betonisekoittajalla noin 10 min. Pakkosekoittajalla ja porakonevispilällä riittää noin 1-2 min. sekoitus. Anna laastin seistä noin 10 min. ja tee lyhyt uusintasekoitus. Uusintasekoituksessa haetaan laastin oikea notkeus lisäämällä lopullinen vesimäärä. Maksimivesimäärää ei kannata lisätä heti alussa. Kukin erä sekoittaa samalla tavalla. Värin tasaisuuden kannalta tulee eri sekoituserien notkeus ja sekoitusaika vakioida. Valmiin laastin työstettävyysaika on n. 2 tuntia.
Työohje
Jalolaastirappaus tehdään normaalisti rappauspumpulla tai suppiloruiskulla, mutta käsin lyöntikin on mahdollista. Käsittelykertoja on vähintään kaksi. Ensimmäinen laastikerros ruiskutetaan notkeammalla laastilla 2-3 mm:n vahvuisena kerroksena maksimiraekoosta riippuen. Sen annetaan kovettua vähintään 1 vuorokausi ennen toista käsittelykertaa. Toinen ruiskutuskerta tehdään vähän jäykemmällä laastilla n. 1,5-3 mm:n vahvuisena kerroksena maksimiraekoosta riippuen. Vaihtelemalla massan notkeutta, suuttimen kokoa, ilmamäärää ja ruiskutusetäisyyttä saadaan aikaan erilaisia struktuureita. Mitä notkeampi laasti, suurempi ilmamäärä ja pienempi suutin sitä "pienempi" struktuuri. Laastiruiskulle sopiva ruiskutusetäisyys on n. 1 m ja suppiloruiskulle n. 0,6 m. Ruiskutus tulee tehdä pyörivin liikkein kohtisuoraan pintaa vasten. Liian läheltä ruiskutettuun pintaan tulee helposti kiiltoläikkiä. Tummat värit vaativat ruiskuttajalta suurempaa huolellisuutta kuin vaaleat värit. Yhtenäiset pinnat kannattaa ruiskuttaa yhtäjaksoisesti. Työsaumat tulee piilottaa nurkkiin, liikuntasaumoihin tai esim. syöksytorvien taakse. Eri valmistuserien välillä saattaa esiintyä pieniä sävyeroja, joten tarvittava laastimäärä on syytä tilata kerralla. Sementin vesiliukoiset suolat sekä sementin ja kalkin kovettumisessa syntyvät suolat saattavat kulkeutua kosteuden mukana pintaan ja näkyä ns. suolahärmeenä. Suolahärmettä aiheuttaa vesisade liian pian rappauksen jälkeen, rakenteen sisäinen kosteus, lämpövuoto ja riittämätön tuuletus. Riskiä voidaan pienentää suojaamalla tuore pintarappaus vesisateelta.
Jälkihoito
Hyvin kuivissa olosuhteissa rapattu alue tulee jälkihoitaa suojaamalla muovikalvolla tai kevyellä vesisumutuksella (vesi ei saa valua) vähintään 1-3 vrk:n ajan. Kun lämpötila on:
+20°C, suojaa tuore rappauspinta vesisateelta ja voimakkaalta auringon paisteelta 1 vuorokauden ajan
+10°C, suojaa tuore rappauspinta vesisateelta 3 vuorokauden ajan
+5°C, suojaa tuore rappauspinta vesisateelta 7 vuorokauden ajan.
Rappaustyötä tulee välttää suorassa auringon paisteessa ja voimakkaalla tuulella.
Huolto-ohje
Likaantunut Jalolaasti-pinta voidaan puhdistaa käyttäen painepesuria. Mahdolliset vaurio-kohdat poistetaan ja kolot paikataan. Paikkalaasti valitaan vanhan ehjän laastin sideaine-runkoainesuhteen ja lujuuden perusteella. Huoltopinnoitus tehdään Jalolaastilla tai Kiviväri-KS: llä käyttäen huollettavan pinnan mukaista värikartan väriä. Ennen pinnoitusta alusta kostutetaan mattakosteaksi. Pinnoitustyö tehdään joko ruiskuttamalla tai käsin, riippuen huollettavan / korjattavan pinnan struktuurista, noudattaen valitun pinnoitteen tuoteselosteen työohjeita. Pinnan viimeistely on tehtävä huolella, jotta tartunta alustaan ei heikkene. Korjatut kohdat saattavat erottua alkuperäisestä pinnasta vaaleampina, ennen kuin värierot käytössä tasaantuvat. Paikkalaasteja ja pinnoitteita kastellaan 1-3 vrk pinnoitustyön jälkeen. Pinnan struktuurista, väristä ja työtavasta riippuen käsittelykertoja tarvitaan 1-2.
Varastointi ja jätteen käsittely
Katso erillinen varastointi ja hävitysohje https://www.fescon.fi/materiaalipankki