Alusta
Vanhat pinnoitteet ja maalit poistetaan esim. vesihiekkapuhalluksella. Uudet betonipinnat karhennetaan myös vesihiekkapuhalluksella. Pinnat puhdistetaan pölystä painepesulla. Mikäli alusta ehtii kuivua, se kostutetaan mattakosteaksi. Liian kuivaan maalauspintaan jää helposti telan jälkiä, liian märkään taas kiiltoläikkiä. Ennen työn aloitusta kannattaa tehdä koemaalaus, jolla varmistetaan oikea värisävy. Värisävyyn vaikuttaa mm. alustan imuominaisuudet ja karkeus, maalin notkeus, työtapa ja etenkin itse työn suoritus.
Sekoitus
Säkillistä (20 kg) maalia kohden käytetään:
1. käsittelykerralla 14-22 l vettä ja 2. käsittelykerralla10-18 l vettä. Lisää kuiva-aines veteen ja sekoita perusteellisesti. Porakonevispilällä sekoitusaika on n. 3 min. Anna maalin seistä n. 15 min. ja tee lyhyt uusintasekoitus. Uusintasekoituksella haetaan maalin oikea notkeus lisäämällä lopullinen vesimäärä. Maksimivesimäärää ei kannata lisätä heti alussa. Värin tasaisuuden kannalta tulee eri sekoituserien notkeus ja sekoitusaika vakioida. Valmiin maalin työstettävyysaika on noin 2 tuntia.
Työohje
Maalaus tehdään normaalisti kahteen kertaan siveltimellä, kalkkihakkurilla tai telalla, maalin voi levittää myös ruiskuttamalla, pintaa ei kuitenkaan saa jättää ruiskujäljelle, vaan ruiskutettu pinta tulee vielä tasoittaa siveltimellä tai kalkkihakkurilla. Ensimmäinen maalaus tehdään notkeammalla maalilla. Kun maali on kovettunut kosketuskuivaksi (n. 1 vrk:n kuluttua) voidaan maalata toinen maalikerros. Erityisesti toista maalikerrosta maalattaessa tulee olosuhteiden olla hyvät. Tummat värit vaativat maalaajalta huomattavasti suurempaa huolellisuutta kuin vaaleat. Kolmas käsittelykertakin saattaa olla tarpeen. Yhtenäiset pinnat tulee maalata yhtäjaksoisesti. Työsaumat tulee piilottaa nurkkiin, liikuntasaumoihin ja esim. syöksy-torvien taakse. Kun kivipintoja maalataan epäorgaanisella maalilla, saadaan valmiiseen maalipintaan käytettyjä materiaaleja korostavaa elävyyttä. Sementin vesiliukoiset suolat ja sementin kovettuessa syntyvät suolat saattavat kulkeutua kosteuden mukana pintaan ja näkyä ns. suolahärmeenä. Suolahärmettä aiheuttaa voimakas vesisade liian pian maalauksen jälkeen, rakenteen sisäinen kosteus, lämpövuoto ja riittämätön tuuletus. Riskiä voidaan pienentää suojaamalla tuore maalaus vesisateelta. Samasta syystä uuden julkisivun tulisi antaa kuivua vähintään yhden lämmityskauden ennen maalausta.
Jälkihoito
Kun lämpötila on:
+20°C, suojaa tuore maalipinta vesisateelta ja voimakkaalta auringonpaisteelta 1 vuorokauden ajan
+10°C, suojaa tuore maalipinta vesisateelta 3 vuorokauden ajan
+5°C, suojaa tuore maalipinta vesisateelta 7 vuorokauden ajan
alle +5°C:een lämpötilassa ei Kiviväriä saa käyttää
Poikkeuksellisen kova vesisade voi vaurioittaa maalipintaa jälkihoitoaikojen jälkeenkin
Maalaukset on parasta tehdä hyvissä ajoin ennen syyssateita ja pakkasia.
Huolto-ohje
Likaantunut Kiviväri S -pinta voidaan puhdistaa käyttäen painepesuria. Mahdolliset vauriokohdat poistetaan ja kolot paikataan. Alustaan ei puhdistuksen jälkeen saa jäädä irtovettä. Kiviväri S pinta huoltomaalataan esim. Kiviväri S:llä tai muulla sementtimaalipinnan maalaamiseen soveltuvalla maalilla. Maalauksessa noudatetaan käytetyn maalin työohjeita. Käytettäessä Kiviväri S:ää vanhaa ehjää Kiviväri S:ää ei tarvitse poistaa. Puhdistettuun ehjään maalipintaan riittää normaalisti 1 käsittelykerta. Vauriokohtiin, joista maali on poistettu tai koloja paikattu, tarvitaan 2 tai useampia käsittelykertoja.
Varastointi ja jätteen käsittely
Katso erillinen varastointi ja hävitysohje https://www.fescon.fi/materiaalipankki