Alusta
Vanhat pinnoitteet ja maalit poistetaan esim. vesihiekkapuhalluksella. Uudet betonipinnat karhennetaan myös vesihiekkapuhalluksella. Pinnat puhdistetaan pölystä paine pesulla. Vaurioitunut betoni korjataan. Paikkojen pintojen tulee jäädä mahdollisimman karkeiksi. Paikkakohtien annetaan kovettua vähintään 1-2 vuorokautta ennen pinnoitusta. Mikäli alusta ehtii kuivua, tulee se kostuttaa mattakosteaksi. Paras kostutusajankohta on edellinen ilta. Ennen työn aloitusta tehdään koepinnoitus, jolla varmistutaan struktuurista ja värisävystä. Värisävyyn vaikuttaa mm. alustan imuominasuudet, massan notkeus, pinnan karkeus ja käytettävä ruisku (suutinkoko ja ilmamäärä) sekä ruiskutustyö.
Sekoitus
Tarkista pinnoitteen vedentarve säkistä. Maksimivesimäärää ei tule lisätä heti alussa. Koepinnoituksessa haetaan työtekniikkaan soveltuva tarkka vesimäärä, jota tulee käyttää kaikilla saman tuote-erän sekoituskerroilla. Lisää kuiva-aines veteen ja sekoita betonisekoittajalla noin 10 min. Pakkosekoittajalla ja porakonevispilällä riittää noin 2-3 min. sekoitus. Anna pinnoitteen seistä noin 10 min. ja tee lyhyt uusintasekoitus. Uusintasekoituksella varmistetaan että pinnoitteen ainesosat ovat liuenneet ja seos on tasalaatuinen. Valmiin pinnoitteen työstettävyysaika on noin 2 tuntia.
Työohje
Alustan ja ilman lämpötila tulee olla vähintään +5°C pinnoitettaessa sekä vähintään 3 vuorokautta pinnoituksen jälkeen. Suositeltavin olosuhde pinnoitukselle on lämpötila +10°C…+20°C sekä tuuleton pilvipouta. Fescon Julkisivupinnoite ruiskutetaan tasoite- tai suppiloruiskulla. Se voidaan levittää myös käsin teräslastalla tai harjalla (slammaus). Ruisku- ja hiertopinnoissa ensimmäinen kerros ruiskutetaan 1-3 mm:n kerroksena ja tasataan teräslastalla tiukasti alustaan painaen. Toinen noin 1-3 mm:n vahvuinen kerros viimeistellään joko ruisku- tai hiertopinnaksi. Ensimmäisen kerroksen tulee kovettua vähintään 1 vrk ennen toista ruiskutusta. Viimeinen ruiskutuspinta tulee tehdä mahdollisimman kuivalla massalla hyvissä sääolosuhteissa. Vaihtelemalla massan notkeutta, suuttimen kokoa, ilmamäärää ja ruiskutusetäisyyttä saadaan aikaan erilaisia struktuureita. Mitä notkeampi laasti, suurempi ilmamäärä ja pienempi suutin sitä "pienempi" struktuuri. Tummat värit vaativat ruiskuttajalta suurempaa huolellisuutta kuin vaaleat värit. Yhtenäiset pinnat kannattaa ruiskuttaa yhtäjaksoisesti. Työsaumat tulee "piilottaa" nurkkiin, liikuntasaumoihin tai esim. syöksytorvien taakse. Eri valmistuserien välillä saattaa esiintyä pieniä sävyeroja, joten tarvittava pinnoitemäärä on syytä tilata kerralla. Laastiruiskulla ruiskutusetäisyys on yli 1 m ja suppiloruiskulla n. 0,6 m. Ruiskutus tulee tehdä pyörivin liikkein kohtisuoraan pintaa vastaan. Sementin vesiliukoiset suolat sekä sementin ja kalkin kovettumisessa syntyvät suolat saattavat kulkeutua kosteuden mukana pintaan ja näkyä ns. suolahärmeenä. Suolahärmettä aiheuttaa voimakas vesisade nopeasti pinnoituksen jälkeen, rakenteen sisäinen kosteus, lämpövuoto ja riittämätön tuuletus. Riskiä voidaan pienentää suojaamalla tuore pinnoitus vesisateelta. Samasta syystä uuden julkisivun tulisi antaa kuivua vähintään yhden lämmityskauden ennen pinnoitusta.
Jälkihoitoaine
Pinnoitettu alue tulee jälkihoitaa suojaamalla muovikalvolla tai kevyellä vesisumutuksella (vesi ei saa valua) vähintään 1-3 vrk:n ajan. Kun lämpötila on:
+20°C, suojaa tuore pinnoitepinta vesisateelta ja voimakkaalta auringon paisteelta 1 vuorokauden ajan
+10°C, suojaa tuore pinnoitepinta vesisateelta 3 vuorokauden ajan
+5°C, suojaa tuore pinnoitepinta vesisateelta 7 vuorokauden ajan
Huolto-ohje
Likaantunut Julkisivupinnoitteella käsitelty pinta voidaan puhdistaa painepesurilla. Mahdolliset vauriokohdat poistetaan ja kolot paikataan. Alustaan ei puhdistuksen jälkeen saa jäädä irtovettä. Uudelleenpinnoituksen voi tehdä Julkisivupinnoitteella tai Fescon Kiviväri S maalilla. Pinnoitus ja maalaustyössä noudatetaan käytetyn tuotteen työohjeita. Puhdistettuun ehjään pintaan riittää normaalisti 1 käsittelykerta. Vauriokohtiin, joista pinnoite on poistettu tai koloja paikattu, tarvitaan 2 tai useampia käsittelykeroja.
Varastointi ja jätteen käsittely
Katso erillinen varastointi ja hävitysohje https://www.fescon.fi/materiaalipankki