Alusta
Kuultorappausalustana käytetään kuultorappaukseen tarkoitettua karheaa, säänkestävää tiiltä. Tiilen vedenimukyky tulee olla noin 8-12 %. Ei sovellu betonipinnoille, orgaanisen maalin tai elastisen sauman päälle. Tiilijulkisivu muurataan täyteen saumaan. Muurauslaastina käytetään Fescon M100/600 muurauslaastia. Laastin väri valitaan siten, että päästään haluttuun lopputulokseen valmiissa julkisivussa. Tehosteena voidaan käyttää eri sävyisiä tiiliä ja saumoja. Olosuhteista riippuen muuratun seinän annetaan kuivua 1-3 vuorokautta ennen kuultorappausta. Kuivumisella varmistetaan, että seinässä oleva kosteus ehtii tasaantua.
Ennen rappaustyötä seinä kostutetaan mattakosteaksi siten, että sen imukyky säilyy. Ennen työn aloitusta tehdään koepinnoitus, jolla varmistutaan struktuurista ja värisävystä. Lopputulokseen vaikuttaa mm. alustan imuominaisuudet, massan notkeus, pinnan karkeus, työskentelyolosuhteet ja rappaustyö.
Sekoitus
Tarkista laastin vedentarve säkistä ja tee koepinnoitus. Käytä koepinnoituksessa hyväksi havaittua vesimäärää. Lisää kuiva-aines veteen ja sekoita betonisekoittajalla (mylly) noin 10 min. Pakkosekoittajalla ja porakonevispilällä riittää noin 2-3 min. sekoitus. Anna laastin seistä noin 10 min. ja tee lyhyt uusintasekoitus. Uusintasekoituksessa haetaan laastin oikea notkeus lisäämällä lopullinen vesimäärä. Maksimivesimäärää ei kannata tule lisätä heti alussa. Värin tasaisuuden varmistamiseksi tulee eri sekoituserien notkeus ja sekoitusaika pitää samana. Valmiin laastin työstettävyysaika on noin 1-2 tuntia.
Rappaus
Työ aloitetaan julkisivun yläosasta. Fescon Kuultorappauslaasti ruiskutetaan laastiruiskulla. Vaihtoehtoisesti rappauslaasti voidaan levittää myös käsin rappauslastalla. Levityksen jälkeen laasti tasataan teräslastalla. Tasaus tehdään niin, että laasti peittää koko rappausalustan ohuena kerroksena. Lopullinen pinta tehdään hiertämällä hieman jäykistynyttä laastia. Laastin pinta kostutetaan kevyesti ja hierretään sieni- tai huopahiertimellä. Laastin notkeus ja vallitsevat olosuhteet vaikuttavat hiertoajankohtaan. Varmin tapa on selvittää hiertoajankohta kokeilemalla. Kuultorappaus on ohutrappausta, alustan muodot näkyvät rappauksen alta. Ohuilla rappauskerroksilla myös tiilien väri saattaa kuultaa rappauksen alta.
Rappauskerroksen vahvuus valitaan tekemällä koerappaus. Yhtenäiset pinnat tehdään yhtäjaksoisesti. Työsaumat tulee "piilottaa" nurkkiin, liikuntasaumojen kohdalle tai esim. syöksytorvien taakse. Eri valmistuserien välillä saattaa esiintyä pieniä sävyeroja, joten tarvittava laastimäärä on syytä tilata kerralla. Mikäli joudutaan valmistamaan useampi tuotantoerä, tulee erien laasteja sekoittaa työmaalla keskenään. Voimakas vesisade nopeasti rappaustyön jälkeen, rakenteen sisäinen kosteus, lämpövuodot ja riittämätön tuuletus aiheuttavat suolahärmettä. Riskiä voidaan pienentää suojaamalla tuore rappauspinta vesisateelta.
Jälkihoito
Rapattua aluetta tulee jälkihoitaa suojaamalla muovikalvolla tai kevyellä vesisumutuksella (vesi ei saa valua) vähintään 1-3 vrk:n ajan. Rapatun alueen voi myös suojata muovikalvolla.
Kun lämpötila on:
+20°C, suojaa tuore rappauspinta vesisateelta ja voimakkaalta auringon paisteelta 1 vuorokauden ajan
+10°C, suojaa tuore rappauspinta vesisateelta 3 vuorokauden ajan
+5°C, suojaa tuore rappauspinta vesisateelta 7 vuorokauden ajan
Huolto-ohje
Likaantunut Kuultorappauslaastilla käsitelty pinta voidaan puhdistaa painepesurilla. Mahdolliset vauriokohdat poistetaan ja kolot paikataan. Alustaan ei puhdistuksen jälkeen saa jäädä irtovettä. Uudelleenpinnoituksen voi tehdä Kuultorappauslaastilla tai Fescon Kiviväri KS maalilla. Pinnoitus ja maalaustyössä noudatetaan valitun tuotteen työohjeita. Maalattaessa puhdistetuille, ehjille pinnoille riittää normaalisti 1 käsittelykerta. Vauriokohtiin, joista pinnoite on poistettu tai koloja paikattu, tarvitaan 2 tai useampia käsittelykertoja.
Varastointi ja jätteen käsittely
Katso erillinen varastointi ja hävitysohje https://www.fescon.fi/materiaalipankki